JENIS – JENIS CENDAWAN
BERPOTENSI DI MALAYSIA
Cendawan tiram kelabu
Cendawan telinga kera
Abolon
Cendawan tiram merah jambu
Cendawan jerami
Cendawan tiram kuning
Cendawan kukus / sisir
Cendawan berangan
Cendawan butang
Cendawang perut lembu
Tiram raja
Jarum emas
PERSEDIAAN
AWAL
PENANAMAN
CENDAWAN
1.
TAPAK PROJEK
PROJEK
BERSKALA BESAR
Binaan
di atas tanah seluas 2 ekar :
·
1 unit bangunan untuk pejabat, bilik
pengumpulan hasil, bilik penyimpanan (chiller) dan bilik proses
·
1 unit bangunan untuk menyimpan habuk kayu
dan ruang penyediaan beg media
·
1 unit bangunan untuk pengukusan, penyejukan
beg media dan bilik penyuntikan benih
·
10 unit rumah cendawan bersaiz 20’ × 50’
untuk pemeraman dan pengeluaran hasil
CIRI-CIRI
ASAS RUMAH CENDAWAN
Ø Pengudaraan
yang baik –menggunakan dinding netting
Ø Suhu sesuai
– 28ᵒC-30ᵒC – Rumah cendawan beratap dan siram 2 kali sehari
Ø Kelembapan
bandingan yang tinggi : 80-90% - siram 2 kali sehari
Ø Kalis
serangga & penyakit – dinding netting dan lantai bersimen
UKURAN RUMAH
CENDAWAN YANG SESUAI
ü Besar : 20’ x 50’ – memuatkan 10,000 – 15,000
beg
ü Kecil
: 20’
x 15’ – memuatkan 3,000 – 4,500 beg
Rumah
cendawan tidak sesuai terlalu besar kerana sukar untuk mengawal jangkitan
pencemaran.
AMALAN
PENGURUSAN BAIK
Susun atur kerja mengambil kira kawasan
membasmi kuman dan bukan basmi kuman – perlu dipatuhi untuk elakkan pencemaran
dan jangkitan kuman.
Kebersihan
ruang :
i.
Penyediaan beg – kawasan tidak basmi kuman
ii.
Pengukusan – sempadan antara kawasan tidak
basmi kuman dan kawasan basmi kuman
iii.
Menyuntik benih – kawasan basmi kuman
iv.
Pemeraman dan memungut hasil – kawasan basmi
kuman
2.
DAPATKAN BEKALAN BAHAN MEDIA
3.
DAPATKAN BEKALAN PERALATAN
· Beg plastik PP tahan
panas
· Tutup leher beg media
· Penyodok besar bagi
projek kecil
· Mesin pembancuh
· Mesin pengisi beg
bagi projek komersil
TEKNIK
PENANAMAN
CENDAWAN
AKTIVITI
UTAMA PENANAMAN CENDAWAN
1.
PENYEDIAAN BEG MEDIA CENDAWAN
Peralatan
yang diperlukan :
1)
Beg plastik tahan panas (8.5cm×35cm, tebal
0.6)
2)
Tutup dan leher beg media, kapas/span
penyumbat.
Projek
kecil : Penyodok besar dan kecil
Projek
besar : Mesin
bancuh, mesin pengisi beg
Bahan yang diperlukan :
a)
Dedak padi (halus)
b)
Kapur
pertanian
c)
Habuk kayu getah
Cara-cara
penyediaan beg media cendawan :
i.
Gaulkan habuk
kayu getah, dedak dan kapur pertanian pada kadar bancuhan dengan nisbah 100:10:1 mengikut berat
sama ada menggunakan secara manual atau mesin pembancuh.
ii.
Siram air sehingga habuk kayu tidak melerai
dan tiada air menitis apabila dikepal (kelembapan media diantara 60-65% dan pH
5.5-7)
iii.
Masukan campuran habuk kayu getah ke dalam
beg plastik dan padatkan sehingga tingginya 18cm dan beratnya lebih kurang 1
kg. jika menggunakan tangan , beg plastik hendaklah dihentakkan bagi tujuan
memadatkan atau menggunakan mesin pengisi beg bagi tujuan komersil.
iv.
Sekiranya perlu, lubang boleh dibuat ditengah
beg media supaya benih mudah masuk ke tengah
beg dengan menggunakan batang kayu.
v.
Pasangkan leher pada mulut plastik, lipatkan
ke bawah dan tutupkan mulut cendawan dengan menggunakan penutup ( penutup
disumbat dengan sedikit kapas atau span)
2. PENGUKUSAN BEG MEDIA
Selepas penyediaan beg media cendawan
siap, pengukusan perlu dilakukan untuk membunuh segala organisma dan serangga
yang terdapat di dalam bancuhan semasa menyediakan beg media cendawan tadi. Pengukusan
dibuat dengan menggunakan tong drum yang telah diubahsuai atau menggunakan pengukus khas yang besar (steamer). Peralatan
lain yang diperlukan adalah set dapur gas, pelapik dan penutup tong drum.
Pengukusan beg media cendawan boleh
menggunakan 2 alat pengukus iaitu :
a)
Set tong drum (ubahsuai dijadikan alat
pengukus)
b)
Pengukus besar (khas untuk mengukus beg media
cendawan)
a)Set tong drum (ubahsuai dijadikan
alat pengukus)
i.
Letakkan pelapik setinggi 12 cm ke dalam tong
drum.
ii.
Isikan air ke dalam tong drum sama paras atau
bawah sedikit dengan paras pelapik.
iii.
Beg media cendawan boleh di isi ke dalam tong
drum sebanyak 70-75 beg media cendawan.
iv.
Susun beg-beg media cendawan secara menegak
ke dalam tong drum dan tutup rapat dengan set penutup tong drum.
v.
Mulakan kukusan selama 8 jam.
vi.
Padamkan api dan sejukkan beg media di dalam
ruang penyejukan.
vii.
Beg media cendawan disejukkan di tempat ruang
khas yang basmi kuman selama 24 jam. Beg cendawan yang baru dikeluarkan masih
terasa suam dan belum sejuk sepenuhnya.
b) Pengukus besar (khas untuk mengukus
beg media cendawan)
i.
Susun beg media cendawan dalam bekas atau
raga besi yang khas untuk pengukusan.
ii.
Susun raga atau raga besi dalam pengukus dan
tutupkan rapat pintunya.
iii.
Kukus selama 10-12 jam mengikut saiz pengukus.
Semakin besar pengukus, semakin lama jangka masa pengukusan yang diperlukan.
3.PENYUNTIKAN BENIH CENDAWAN
PEMILIHAN
BENIH
Faktor-faktor yang perlu diberi
perhatian untuk memilih benih cendawan adalah seperti berikut:
i.
Pilih jenis benih yang dikehendaki dengan
betul.
ii.
Maisilium benih cendawan yang baik kelihatan
putih seperti kapas.
iii.
Pilih benih yang pertumbuhan maisiliumnya
penuh sehingga bawah botol atau beg plastik benih.
iv.
Elakkan mengguna benih yang berwarna perang
dan yang telah mengeluarkan cairan seperti minyak kerana benih-benih ini telah
tua dan tidak aktif.
v.
Elakkan mengguna benih yang telah dicemari
oleh kulat hitam, kulat kuning atau kulat hijau.
vi.
Jangan gunakan benih yang berbau masam.
vii.
Jangan gunakan benih yang sudah berulat.
PENYUNTIKAN
BENIH
Selepas pengukusan beg media cendawan
dan pemilihan benih telah dilakukan, kerja yang mesti dijalankan ialah
penyuntikan benih yang dijalankan di dalam bilik khas yang bersih supaya tidak
berlaku pencemaran. Bahan dan peralatan yang diperlukan ialah:
i.
Benih cendawan
ii.
Pencungkil besi atau kayu (bagi benih dalam
botol kaca)
iii.
Lampu spirit
iv.
Marker pen
v.
Mancis api atau pemetik api
Penyediaan sebelum memulakan kerja
menyuntik benih cendawan:
1.
Bersihkan bilik dengan pembasmi kuman sebelum
menjalankan kerja menyuntik benih cendawan.
2.
Pindahkan beg cendawan yang telah sejuk ke
dalam bilik suntik.
3.
Pastikan pakaian dan diri penyuntik benih
dalam keadaan bersih.
CARA-CARA
MENYUNTIK BENIH ADALAH SEPERTI BERIKUT:
3. PEMERAMAN BEG MEDIA
Susun
beg media cendawan yang telah dimasukkan benih cendawan di atas rak di dalam
ruang pemeraman cendawan secara rebah atau tegak. Peram beg media cendawan
selama lebih kurang 60 hari dalam keadaan gelap sehingga maisiliam putih tumbuh
penuh ke seluruh beg cendawan. Suhu yang sesuai dalam proses pemeraman ini
adalah 28ᵒC - 30ᵒC. Semasa pemeraman pastikan suhu dan kelembapan rumah
cendawan dipatuhi.
4. PENUAIAN HASIL
Selepas pemeraman beg media cendawan
selama 45-60 hari, kerja selanjutnya ialah memungut hasil. Setelah maisilium
memenuhi beg media cendawan, pindahkan dan susun beg secara rebah di atas rak
di dalam rumah cendawan. Suhu yang sesuai di dalam rumah cendawan semasa
penuaian hasil ialah 30ᵒC-32ᵒC dan kelembapan bandingan 80%-90%.
Cara-cara memungut hasil mengikut
peringkat pertumbuhan cendawan adalah seperti berikut:
i.
Hari pertama, buka mulut beg media cendawan
setelah pemeraman selama 45-60 hari maisilium memenuhi keseluruhan beg media
ii.
Hari kedua, cendawan mula keluar seperti anak
mancis.
iii.
Hari ketiga, cendawan mula membesar dan
kembang.
iv.
Hari
keempat, cendawan membesar ke peringkat optima. Di peringkat ini cendawan
mempunyai ciri-ciri berkualiti seperti kelihatan segar dan cantik, rasanya
rangup dan manis, tahan lebih lama serta tidak mudah lembik dan tidak cepat
berbau busuk.
v.
Hari kelima tepi cendawan mula berombak dan
pecah. Ini menunjukkan cendawan terlalu matang/tua. Kualiti rendah, rasanya
kurang manis, liat dan cepat berbau busuk.
vi.
Selepas memungut asil, tutup kembali mulut
beg media cendawan dengan penutup rehat dan rehatkan beg tersebut selama 7-10
hari sebelum pusingan kedua dibuka semula untuk pengeluaran seterusnya.
Kutipan berikutnya adalah selepas
10-14 hari beg direhatkan. Sekali kutipan hasil boleh mencapai jumlah sebanyak
60-80gm bagi setiap beg media cendawan dan satu beg media cendawan boleh
memberikan 5-6 kali kutipan hasil untuk selama 3-4 bulan.
5. PENGENDALIAN LEPAS
TUAI
Cendawan yang baru dipetik akan
melekat pada rumpunnya. Leraikan cendawan, buangkan cendawan yang terbantut
tumbesarannya dan cendawan yang cacat.Kerat pangkal tangkai cendawan dengan
pisau atau gunting.
Bagi tujuan jualan runcit, susun
cendawan dalam plastik secara satu hala.Jual terus hasil cendawan yang masih
segar atau simpan dalam peti sejuk tidak lebih dari 3 hari. Untuk jualan
borong, kebiasaannya disimpan dalam plastik dengan muatan berat 1 kg.
Ini adalah memudahkan penyimpanan dan
sesi jualan borong dilakukan.
Cendawan yang dipetik boleh disimpan
dalam peti sejuk pada suhu 5ᵒC-10ᵒC selama 2-3 hari.Cara menyimpan dalam peti
sejuk dengan meletakkan kedudukan insang menghala ke atas.
No comments:
Post a Comment